donderdag 27 januari 2011

Frank wandelt langs de Heiligenbergerbeek

Bij Franks huis was een plantsoen. Zo noemdem ze dat in de buurt. Eigenlijk was het een wandelpad langs de beek, de Barneveldse beek, noemde zijn moeder dat. Eerst wandelden ze over de parkeerplaats van het Sportfondsenbad, daarna kwam rechts de 'IJsbaan' en aan de andere kant van de beek het Randenbroekerbos.

Frank vong het heerlijk in het bijna stilstaande water van de beek te kijken. Het water was helde en hij zag waterplantjes, zachtjes bewogen.
'Mama, wat zijn dat voor beestjes die over het water rennen?' 'Dat zijn schrijvertjes. Krinkelende winkelende waterdink met je zwarte kabotseken aan...', zei ze erbij, wat Frank niet begreep.
'Mama, kijk' riep hij verrukt, 'visjes. Een heleboel kleine visjes. Oh, wat veel'.
'Dat zijn stekelbaarsjes. Stekeltjes zeggen ze ook wel. Drie stekeltjes op hun rug'. Kom, we gaan verder. Volgende keer gaan we ook eens naar het 'Onderbroekenbos".  Zo werd het thuis genoemd, want Bolletje had dat eens gezegd.

Het wandelpad kronkelde met de beek mee. Na een eindje te hebben gelopen, kwamen ze bij het voetbalveld van de Boys. Daar omheen liep een heel klein slootje. Frank ging op zijn knieën zitten om in het water te gluren. Dikke, ronde bolletjes met een staart. Die staart kronkelde maar door, en daarmee kwam het bolletje vooruit. "Mama, wat zijn dat, die zwarte bolletjes'? 'Dat zijn donderpadjes. Dat worden later kikkertjes. Daarom worden ze ook 'kikkervisjes' genoemd. Kijk, die witte blaasjs daar, dat zijn kikkereitjes. Dat noemen ze 'kikkerdril. dat worden eerst donderpadje en later kikkertjes'.

Frank was er verbaasd over. Eerst eitjes, dan donderpadjes met een staart en daarna kikkers met vier poten.  Hij kon het niet geloven. Ze liepen om de voetbalvelden heen. Moeder duwde het wagentje en Frank rende lekker rond. Om het veld heen, kwamen ze in de Rubensstraat, die aan de andere kant lang de IJsbaan liep. Langs de viskraam van Agenant, kwamen ze weer bij hun straat.

'Ik ga aan papa vragen of ik ook donderpadjes mag ...', zei Frank.
'Ja, vraag maar', zei zijn moeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten