zondag 23 januari 2011

Frank kruipt onder de naaitafel

 Franks moeder zat vaak te naaien aan de eettafel. Ook die keer dat Frank lekker onder die tafel zat te spelen. De zon scheen naar binnen door de ruiten van de zijdeuren’. Je kwam daar door op het ‘kleine bordesje’in de zijtuin. Aan de achterkant van de kamer was ‘het grote bordes’, gemaakt van straatstenen.

De naaimachine zoemde en Frank hoorde het draaien van de stof, het omhoog zetten van de naald met een hendeltje en ook het geluid als moeder de naald weer liet zakken. En dan ging het weer: rrrrrrrrrrrrrrrrrrt, een prettig geluid. Ze naaide een broek voor hem, had moeder gezegd. Hij had nu een korte broek aan. Ze zei niets, want ze had spelden in haar mond.

Onder de tafel was de garage. Frank had een auto en een kipauto. Hij reed ermee over het terrein. Eerst de auto en als die netjes op zijn plaatst stond, de kipauto. Keurig er naast. Frank maakte bijna hetzelfde geluid als de naaimachine als de auto’s reden:’rrrrrrrrrrrrrrrrrt’.
Hij was verdiept in zijn spel, toen hij opeens een vreselijke steek in zijn rechter knie voelde. Hij schrok vreselijk en gilde het uit: ‘Auwauwauwauwauw…’en toen hij er een speld rechtop in zag steken, begon hij ontzettend te huilen. ‘Oh, mama, er zit een speld in mijn knie, auwauwauwauw…’.
’Trek hem er maar gauw uit, jongen, ik ben nu even bezig’, zei ze en ging door met haar werk. En Frank, die dat doodeng vond, ging door met schreeuwen.

Eindelijk verscheen moeders hoofd onder de tafel en ging ze op haar knieën zitten. ‘Nou, waar zit hij dan, schreeuwlelijk. Ah, ik zie het al. Moet je daar nou zo’n kabaal voor maken?’
Moeder trok de speld eruit.
‘Ja joh, dat krijg je als je zo hard moet werken, dan vallen er wel eens spelden op de grond. Ga maar eens kijken of je er nog meer kunt vinden’. Ze zat alweer en ging verder met haar werk; rrrrrrrrrrrrrrrrt…

Frank zat nog na te snikken en vond het voorstel van zijn moeder geen goed idee. Hij kroop onder de tafel vandaan en zei heel dapper:
‘Ik ga niet meer onder die rottafel…’


1 opmerking: